English | ņ“…“š∑¬
Project Name: The Sundial House
Client: Pichaon Yenprateep
Location: Bangkhunnon, Bangkok
Style: Brutalism, Minimalism
Structure: Steel Structure
Year: 2015
Architect: Son Vessoontorntep
Interior Designer: Nuntadej Sutthideshanai
The design concept of this house was inspired by sundial. A
sundial is composed of a gnomon which is a vertical pillar that
casts shadow on the dial to indicate time of day. The house itself
is like a gnomon that casts unique shades and shadow onto the
interior space 12 hours a day, 365 days a year differently!

The house was also designed to be sustainable in term of energy
consumption. To do so we have decided to use Passive strategy
of reducing energy consumption, which is to design the shape
and layout of the building to interact with environment such as
orientation of the sun and prevailing wind. The Passive strategy
results in lower construction costs comparing to Active strategy
which is to use high technology such as solar panel and cutting-
edge materials to cut down energy consumption rate.
Copyright © 2016, 8020 syndicus co., ltd. All Rights Reserved.
1. Sun Orientation

The layout of the house and position of each window are carefully designed to prevent heat from the sun while provide generous natural light into the house.

Non-living areas such as staircase, bathroom, and storage are placed on the west of the house because the west fa?ade is severely affected by afternoon sunlight and the view on the west is also blocked from the nearby building.

Southern facade is doubled with timber sunscreen to prevent sunlight from the south because the sun in Bangkok moves from east to west towards south as the result of the inclination of the Earthís axis. Big trees will also be planted near the southern facade.
2. Ventilation

Aerodynamic is applied in designing this house to circulate air and prevent heat. Every room in the house is naturally ventilated. The shape of the roof is designed to ventilate heat which usually cause high temperature on top floor of most building.

Every single room in the house is naturally ventilated even the Bedroom 2 which the wind path is blocked by the corridor. Thanks to specially designed timber shutters that can be closed and opened which generate air circulation for Bedroom 2.

Staircase hall also acts as a vertical ventilation shaft. With a help from an electronic fan installed on the top of the hall, it creates a chimney effect drawing hot air from every floor up and out for days with no wind.
3. Moving Shade and Shadow

Because the sun moves from east to west towards south as the result of the inclination of the Earthís axis, sunlight from south changes all day. We took advantage from this natural effect by installing timber sunscreen, placing windows and planting big trees at some specific position to create shades and shadow inside interior space that changes all day and every day.
6. Holy Friendly

Beside energy sustainable, the house is also cultural sustainable. Traditional belief is not ignored. Feng Shui and traditional Thai practice are given high priority without sacrificing aesthetical pleasing of the overall project. Spiritual room and Chinese shrine are positioned in the correct order facing the best direction according to the mentioned practices.
5. External Prospect Connection

Creating a connection between internal space and external prospect is vital for us. The Sundial House is privileged by its location with its greenery prospect, especially on the north. Prospect on the north is the best. There are big trees which will be preserved. Beyond these trees are garden and small houses, and beyond that, 75 meters away, thereís a canal which can be seen from the third floor. So the north facade is laid with rolls of windows. Most can be fully opened offering a full connection between habitants and nature.
4. Flexibility

Before working on design process, we asked habitants to do some tests and questionnaires. These tests reveal insights of needs and most important, the priority of each need. Despite a limited space, we try to offer space that fulfills all needs by offering a space with flexibility. The first floor of the house is an open single space. The dining area can be used as dining area, co-working space of habitants and friends, or even an island for cooking/baking. Such open single space which connects to the terrace fit habitantsí lifestyle as they can easily cater a small party of up to 20 guests.
Above, Below: Front Facade
Below: Rear Facade (North)
Above: Air Ventilation Diagram, 3rd Floor
Above: Shade and shadow on the third floor. Meditation room is isolated from the rest of the house by an open terrace.
Above: Private working station inside Master Bedroom. Unique shadow is
casted from the timber sunscreen and big trees.
Above: Multi-function dining table.
Above: Folding doors connect interior space with terrace.
Below: Living Area
Above: Meditation Room which is isolated from the rest of the house.
Above, Below: Small bedroom on the 3rd floor with greenery prospect.
Above: Master Bedroom on the second floor. Private working area has been isolated from the sleeping area
with a concrete slap to prevent disturbance between habitants working and resting.
Above: Master Bedroom on the 2nd floor. Rolls of glass windows on the north facade provide exceptional view.
The golden ratio is applied in designing this house to be aesthetically pleasing.

Golden Ration is a special number approximately equal to 1.618. This number is believed to be aesthetically pleasing. This proportion has been used for centuries. Parthenon was built with this proportion. Famous artists and architects such as Leonardo da Vinci, Le Corbusier and Dali have also proportioned their works to approximate the golden ratio.

Find more about Golden Ratio:
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_ratio